Валеология: Здоровье, Болезнь, Выздоровление. 2019; : 92-95
ОЦЕНКА ДИНАМИКИ ПЕРЕКРЕСТНОЙ ПИЩЕВОЙ АЛЛЕРГИИ НА ФОНЕ АЛЛЕРГЕН-СПЕЦИФИЧЕСКОЙ ИММУНОТЕРАПИИ
Аннотация
В статье рассматриваются результаты динамики перекрестной пищевой аллергии на фоне видов аллерген-специфической иммунотерапии (АСИТ) у пациентов с поллинозом. Наиболее часто пищевая аллергия отмечалась на такие продукты, как мед, халва, орехи, дыня, цитрусовые, подсолнечное масло и морковь. После трех курсов АСИТ диагностирована наилучшая динамика снижения перекрестной пищевой аллергии после сублингвальной иммунотерапии (СЛИТ), по сравнению с парентеральной иммунотерапией (ПИТ).
Список литературы
1. Мачарадзе Д. Ш. Пищевая аллергия у детей и взрослых: клиника, диагностика, лечение / Д. Ш. Мачарадзе. - М.: ГЭОТАР-Медиа, 2017. – 392 с.
2. Сновская М. А. Иммунные маркеры эффективности аллерген-специфической иммунотерапии у детей с перекрестной аллергией: дис. … канд. мед. наук: 14.03.09 / М. А. Сновская. – М., 2015. – 179 с.
3. Stumvoll S., Westritschnig K., Lidholm J., Spitzauer S. et al. Identification of cross-reactive and genuine Parietaria judaica pollen allergens // J Allergy Clin Immunol. – 2003. – Vol. 111. - P. 974–979.
4. Mills E. N., Mackie A. R. et al. The prevalence, cost and basis of food allergy across Europe // Allergy. – 2007. – Vol. 62. – P. 717-722.
5. Zuidmeer L. The prevalence and distribution of food sensitization in European adults // Allergy. – 2014. – Vol. 69, № 3. – P. 365-371.
6. Баранова А. А. Протокол ведения детей с пищевой аллергией / А. А. Баранова, Л. С. Намазовой-Баранова. – В кн.: Клинические рекомендации Союза педиатров России. – М., 2016. – 52 с.
7. Cruz N. V., Wilson B. G., Fiocchi A. et al. American College of Allergy, Asthma and Immunology Adverse Reactions to Food Committee. Survey of physicians’ approach to food allergy // Ann Allergy Asthma Immunol. – 2007. – Vol. 99, part 1. - P. 325-333.
8. Pumphrey R. S. et al Further fatal allergic reactions to food in the United Kingdom, 1999-2006 // J Allergy Clin Immunol. – 2007. – Vol. 119. – P. 1018-1019.
9. Ostblom E., Egmar A. C., Gardulf A. et al. The impact of food hypersensitivity reported in 9-year-old children by their parents on health-related quality of life // Allergy. – 2008. – Vol. 63. – P. 211-218.
10. Flabbee J. et al. The economic costs of severe anaphylaxis in France: an inquiry carried out by the Allergy Vigilance Network // Allergy. – 2008. – Vol. 63. - P. 360-365.
11. Aalberse R. C. Structural biology of allergens // J Allergy Clin Immunol. - 2000. – Vol. 106, № 2. - P. 228-238.
12. Astwood J. D., Leach J. N., Fuchs R. L. Stability of food allergens to digestion in vitro // Nat Biotech. - 1996. – Vol. 14, №10. - P. 1269-1273.
13. Ebner C., Birkner T., Valenta R. et al. Common epitopes of birch pollen and apples-studies by western and northern blot // J Allergy Clin Immunol. – 1991. – Vol. 88. - P. 588-594.
14. Vieths S., et al. Current understanding of cross-reactivity of food allergens and pollen // Ann NY Acad Sci. – 2002. – Vol. 964. - P. 47-68.
15. Sancho A. I. et al. Responsiveness of the major birch allergen Bet v 1 scaffold to the gastric environment: impact on structure and allergenic activity // Molecular Nutrition & Food Research. – 2011. – Vol. 55, № 11. – P. 1690-1699.
16. Sancho A. I. et al. Responsiveness of the major birch allergen Bet v 1 scaffold to the gastric environment: impact on structure and allergenic activity // Molecular Nutrition & Food Research. – 2011. – Vol. 55, № 11. – P. 1690-1699.
17. Bircher A. J., Bircher G., Van Melle E. et al. IgE to food allergens are highly prevalent in patients allergic to pollens, with and without symptoms of food allergy // Clin Exp Allergy. – 1994. – Vol. 24 - P. 367-374.
18. Ghunaim N., Gronlund H., Kronqvist M. et al. Antibody profiles and selfreported symptoms to pollen-related food allergens in grass pollenallergic patients from northern Europe // Allergy. – 2005. – Vol. 60. - P. 185-191.
19. Салтабаева У. Ш. Сравнительная оценка эффективности видов аллерген-специфической иммунотерапии при поллинозе: дис. … докт. философии: 6D110100 / У. Ш. Салтабаева. - Астана, 2017. – 200 с.
Valeology: Health - Illnes - recovery. 2019; : 92-95
ASSESSMENT DYNAMICS OF CROSS-FOOD ALLERGY ON THE BACKGROUND OF ALLERGEN- SPECIFIC IMMUNOTHERAPY
Abstract
The article discusses the results of the dynamics of cross-food allergy against the background of types of allergen-specific immunotherapy (ASIT) in patients with pollinosis. Most often, food allergies have been noted for the following foods, like honey, halva, nuts, cantaloupe, citrus, sunflower oil, and carrots. After three courses of ASIT, the best dynamics of reducing cross-food allergy after sublingual immunotherapy (SLIT), compared with parenteral immunotherapy (PIT), was diagnosed.
References
1. Macharadze D. Sh. Pishchevaya allergiya u detei i vzroslykh: klinika, diagnostika, lechenie / D. Sh. Macharadze. - M.: GEOTAR-Media, 2017. – 392 s.
2. Snovskaya M. A. Immunnye markery effektivnosti allergen-spetsificheskoi immunoterapii u detei s perekrestnoi allergiei: dis. … kand. med. nauk: 14.03.09 / M. A. Snovskaya. – M., 2015. – 179 s.
3. Stumvoll S., Westritschnig K., Lidholm J., Spitzauer S. et al. Identification of cross-reactive and genuine Parietaria judaica pollen allergens // J Allergy Clin Immunol. – 2003. – Vol. 111. - P. 974–979.
4. Mills E. N., Mackie A. R. et al. The prevalence, cost and basis of food allergy across Europe // Allergy. – 2007. – Vol. 62. – P. 717-722.
5. Zuidmeer L. The prevalence and distribution of food sensitization in European adults // Allergy. – 2014. – Vol. 69, № 3. – P. 365-371.
6. Baranova A. A. Protokol vedeniya detei s pishchevoi allergiei / A. A. Baranova, L. S. Namazovoi-Baranova. – V kn.: Klinicheskie rekomendatsii Soyuza pediatrov Rossii. – M., 2016. – 52 s.
7. Cruz N. V., Wilson B. G., Fiocchi A. et al. American College of Allergy, Asthma and Immunology Adverse Reactions to Food Committee. Survey of physicians’ approach to food allergy // Ann Allergy Asthma Immunol. – 2007. – Vol. 99, part 1. - P. 325-333.
8. Pumphrey R. S. et al Further fatal allergic reactions to food in the United Kingdom, 1999-2006 // J Allergy Clin Immunol. – 2007. – Vol. 119. – P. 1018-1019.
9. Ostblom E., Egmar A. C., Gardulf A. et al. The impact of food hypersensitivity reported in 9-year-old children by their parents on health-related quality of life // Allergy. – 2008. – Vol. 63. – P. 211-218.
10. Flabbee J. et al. The economic costs of severe anaphylaxis in France: an inquiry carried out by the Allergy Vigilance Network // Allergy. – 2008. – Vol. 63. - P. 360-365.
11. Aalberse R. C. Structural biology of allergens // J Allergy Clin Immunol. - 2000. – Vol. 106, № 2. - P. 228-238.
12. Astwood J. D., Leach J. N., Fuchs R. L. Stability of food allergens to digestion in vitro // Nat Biotech. - 1996. – Vol. 14, №10. - P. 1269-1273.
13. Ebner C., Birkner T., Valenta R. et al. Common epitopes of birch pollen and apples-studies by western and northern blot // J Allergy Clin Immunol. – 1991. – Vol. 88. - P. 588-594.
14. Vieths S., et al. Current understanding of cross-reactivity of food allergens and pollen // Ann NY Acad Sci. – 2002. – Vol. 964. - P. 47-68.
15. Sancho A. I. et al. Responsiveness of the major birch allergen Bet v 1 scaffold to the gastric environment: impact on structure and allergenic activity // Molecular Nutrition & Food Research. – 2011. – Vol. 55, № 11. – P. 1690-1699.
16. Sancho A. I. et al. Responsiveness of the major birch allergen Bet v 1 scaffold to the gastric environment: impact on structure and allergenic activity // Molecular Nutrition & Food Research. – 2011. – Vol. 55, № 11. – P. 1690-1699.
17. Bircher A. J., Bircher G., Van Melle E. et al. IgE to food allergens are highly prevalent in patients allergic to pollens, with and without symptoms of food allergy // Clin Exp Allergy. – 1994. – Vol. 24 - P. 367-374.
18. Ghunaim N., Gronlund H., Kronqvist M. et al. Antibody profiles and selfreported symptoms to pollen-related food allergens in grass pollenallergic patients from northern Europe // Allergy. – 2005. – Vol. 60. - P. 185-191.
19. Saltabaeva U. Sh. Sravnitel'naya otsenka effektivnosti vidov allergen-spetsificheskoi immunoterapii pri pollinoze: dis. … dokt. filosofii: 6D110100 / U. Sh. Saltabaeva. - Astana, 2017. – 200 s.
События
-
Журнал «Неотложная кардиология и кардиоваскулярные риски» присоединился к Elpub >>>
6 июн 2025 | 09:45 -
К платформе Elpub присоединился «Медицинский журнал» >>>
5 июн 2025 | 09:41 -
НЭИКОН принял участие в конференции НИИ Организации здравоохранения и медицинского менеджмента >>>
30 мая 2025 | 10:32 -
Журнал «Творчество и современность» присоединился к Elpub! >>>
27 мая 2025 | 12:38 -
Журналы НЦЭСМП приняты в Scopus >>>
27 мая 2025 | 12:35