Журналов:     Статей:        

Валеология: Здоровье, Болезнь, Выздоровление. 2020; : 242-248

ПРАВИЛЬНОЕ ПИТАНИЕ ДЕТЕЙ В РАННЕМ ВОЗРАСТЕ

НУРАНОВА Г. А., КУСЕПОВА Д. А., ДОСКЕНОВА Б. К., ДУЙСЕН Т. Е.

Аннотация

   В данной статье представлены современные подходы к назначению прикорма у детей с учетом подготовленности ребенка к приему новой пиши, состава блюда, техники кормления, формирования правильных пищевых привычек и поведения. Обсуждается проблема формирования вкусовых предпочтений в раннем возрасте, именно в этот период происходит первый опыт знакомства с различными вкусами. Особо значимо преодолеть негативное отношение к новым продуктам – это определяет внимание врачей и родителей детей к проблеме введения прикорма.

Список литературы

1. Schroth R. J., Lavelle Ch., Tate R., et al. Prenatal Vitamin D and Dental Caries in Infants. Pediatrics. 2014; 133 (5) : 1277 –1284.

2. Панасенко Л. М. Правильное питание в раннем возрасте - залог здоровья в будущем / Л. М. Панасенко [и др.] // Рос. вестн. перинатол. и педиатр. – 2018. – 63:(6): 115-120. – DOI: 10.21508/1027-4065-2018-63-5-115-120

3. Rigotti E., Piacentini G. L., Ress M., Pigozzi R., Boner A. L., Peroni D. G. Transforming growth factor-beta and interleukin 10 in breast milk and development of atopic diseases in infants. Clin. Exp. Allergy. 2006; 36 (5): 614–618.

4. Национальная программа оптимизации вскармливания детей первого года жизни в Российской Федерации. – Москва, 2011. – 67. [National program to optimize the feeding of children of the first year of life in the Russian Federation. Moscow. 2011; 67. (in Russ)]

5. Nielsen S. B., Reilly J. J., Fewtrell M. S., Eaton S., Grinham J., Wells J. C. Adequacy of milk intake during exclusive breastfeeding: a longitudinal study. Pediatrics 2011; 128 (4) : 907-914. DOI:10.1542/peds.2011-0914.

6. Dube K., Schwartz F., Mueller M. J., Kalhoff H., Kersting M. etal. Complementary food with low (8%) or high (12 %) meat content as source of dietaryiron: a double-blinded randomized controlled trial. Eur J Nutr 2010; 49 (1) : 11-18. doi: 10.1542/peds.2011-0914.

7. Лукоянова О. Л. Оптимальные сроки начала введения прикорма доношенным детям на исключительно грудном вскармливании: результаты обсервационного исследования / О. Л. Лукоянова [и др.] // Вопр. соврем. педиатр. – 2016. – 15 (4): 371—378. [Lukoyanova O. L., Borovik Т. Е., Skvortsova V. A., Namazova-Baranova L. S., Zvonkova N. G., Stepanova T. N. et al. Best Time to Begin Complementary Feeding of Full-Term Exclusively Breastfed Infants: Results of an Observational Study. Vopr. sovrem. pediatr. 2016; 15 (4) : 371-378. (in Russ)]

8. Burdge G. C., Lillycrop K. A. Nutrition, epigenetics, and development alplasticity: implications for under standing human disease. Annu. Rev. Nutr. 2010; 30: 315–339.

9. Национальная программа оптимизации вскармливания детей первого года жизни в Российской Федерации. – М.: Союз педиатров России, 2011. – 67 с.

10. Диагностика и комплексная реабилитация перинатальной патологии новорожденных детей / Г. В. Яцык, ред. – М.: ПедиатрЪ, 2012. – 156 с.

11. World Health Organization. 2002. 55th World Health Assembly. Infant and Young Child Nutrition. (WHA 55. 25). https://www.scirp.org/%28S%28i43dyn45teexjx455qlt3d2q%29%29/reference/referencespapers.aspx?referenceid=2471669 Accessed March 11, 2018.

12. Fewtrell M., Bronsky J., Campoy C. Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017; 64 (1) : 11-9-132. DOI: 10.1097/MPG.0000000000001454

13. Национальная программа оптимизации вскармливания детей первого года жизни в Российской Федерации. – Москва, 2011. – 67. [National program to optimize the feeding of children of the first year of life in the Russian Federation. Moscow 2011; 67. (in Russ)]

14. Намазова-Баранова Л. С. Введение прикорма и пищевая клинические рекомендации / Л. С. Намазова-Баранова [и др.] // Вопр соврем педиатр. – 2017. – 16 (3): 196—201.[Namazova-Baranova L. S., Vishneva Е. А., Selimzianova L. R., Makarova S. G., Alekseeva А. А. Introduction of Complementary Foods and Food Allergies: New Studies and Modern Clinical Guidelines. Vopr. sovrem. pediatr. 2017; 16 (3): 196-201. (in Russ)]

15. Скворцова B. A. Сахар и соль в питании ребенка раннего возраста: влияние на состояние здоровья / В. А. Скворцова [и др.] // Вопр. соврем. педиатр. – 2016. – 15 (6): 596—603. [Skvortsova V. A., Borovik Т. Е., Semenova N. N., Bushueva T. V., Roslavtseva E. A., Stepanova T. N. et al. Sugar and Salt in a Young Child's Diet: Effect on Health. Vopr sovrem pediatr 2016; 15 (6) : 596-603. (in Russ)]

16. Камалова А. А. Обновленные европейские рекомендации по введению прикорма у детей — тема для размышлений / А. А. Камалова // Рос. вестн. перинатол. и педиатр. – 2017. – 62 (6): 92—98. – DOI: 10.21508/1027-4065-2017-62-6-92-98 [Kamalova А. А. Updated European recommendations on the introduction of complementary food in children. RosVestnPerinatol i Pediatr (Russian Bulletin of Perinatology and Pediatrics) 2017; 62 (6) : 92-98. (in Russ)]

17. Воронцов И. М. Пропедевтика детских болезней / И. М. Воронцов, А. В. Мазурин. – 3-е изд. – СПб.: ООО ≪Издательство Фолиант≫, 2009. – 1008 с.

18. Суржик А. В. Результаты эпидемиологического исследования характера и особенностей питания детей в возрасте 12–36 месяцев в Российской Федерации. Часть I / А. В. Суржик [и др.] // Вопросы современной педиатрии. – 2013. – 12 (1) : 33–39.

19. Hotamisligi G. Inflammation and metabolic disorders. Nature Insight. 2006; 444 (7121): 860–867.

20. Leunissen R, Kerkhof G, Hokken-Koelega A. Timing and tempo of first-year rapid growth in relation to cardiovascular and metabolic risk profile in early adulthood. JAMA. 2009; 301 (21): 2234–2242.

21. Verduci E., Banderali G., Barberi S., Radaelli J., et al. Epigenetic effects of human breast milk. Nutrients. 2014; 6: 1711–1724.

Valeology: Health - Illnes - recovery. 2020; : 242-248

PROPER NUTRITION FOR CHILDREN OF A TENDER AGE

NURANOVA G. A., KUSEPOVA D. A., DOSKANOVA B. K., DUYSEN T. E.

Abstract

   This article presents modern approaches to prescribing complementary foods for children, taking into account the readiness of the child to receive a new type of nutrition, the composition of the dish, the feeding technique, the formation of the appropriate eating habits and behavior. This article reveals the problem of the formation of taste preferences at an early age, in which children try different tastes for the first time ever. Specifically it is important to overcome the negative attitude to new products, this determines the attention of doctors and parents to the problem of introducing complementary foods.

References

1. Schroth R. J., Lavelle Ch., Tate R., et al. Prenatal Vitamin D and Dental Caries in Infants. Pediatrics. 2014; 133 (5) : 1277 –1284.

2. Panasenko L. M. Pravil'noe pitanie v rannem vozraste - zalog zdorov'ya v budushchem / L. M. Panasenko [i dr.] // Ros. vestn. perinatol. i pediatr. – 2018. – 63:(6): 115-120. – DOI: 10.21508/1027-4065-2018-63-5-115-120

3. Rigotti E., Piacentini G. L., Ress M., Pigozzi R., Boner A. L., Peroni D. G. Transforming growth factor-beta and interleukin 10 in breast milk and development of atopic diseases in infants. Clin. Exp. Allergy. 2006; 36 (5): 614–618.

4. Natsional'naya programma optimizatsii vskarmlivaniya detei pervogo goda zhizni v Rossiiskoi Federatsii. – Moskva, 2011. – 67. [National program to optimize the feeding of children of the first year of life in the Russian Federation. Moscow. 2011; 67. (in Russ)]

5. Nielsen S. B., Reilly J. J., Fewtrell M. S., Eaton S., Grinham J., Wells J. C. Adequacy of milk intake during exclusive breastfeeding: a longitudinal study. Pediatrics 2011; 128 (4) : 907-914. DOI:10.1542/peds.2011-0914.

6. Dube K., Schwartz F., Mueller M. J., Kalhoff H., Kersting M. etal. Complementary food with low (8%) or high (12 %) meat content as source of dietaryiron: a double-blinded randomized controlled trial. Eur J Nutr 2010; 49 (1) : 11-18. doi: 10.1542/peds.2011-0914.

7. Lukoyanova O. L. Optimal'nye sroki nachala vvedeniya prikorma donoshennym detyam na isklyuchitel'no grudnom vskarmlivanii: rezul'taty observatsionnogo issledovaniya / O. L. Lukoyanova [i dr.] // Vopr. sovrem. pediatr. – 2016. – 15 (4): 371—378. [Lukoyanova O. L., Borovik T. E., Skvortsova V. A., Namazova-Baranova L. S., Zvonkova N. G., Stepanova T. N. et al. Best Time to Begin Complementary Feeding of Full-Term Exclusively Breastfed Infants: Results of an Observational Study. Vopr. sovrem. pediatr. 2016; 15 (4) : 371-378. (in Russ)]

8. Burdge G. C., Lillycrop K. A. Nutrition, epigenetics, and development alplasticity: implications for under standing human disease. Annu. Rev. Nutr. 2010; 30: 315–339.

9. Natsional'naya programma optimizatsii vskarmlivaniya detei pervogo goda zhizni v Rossiiskoi Federatsii. – M.: Soyuz pediatrov Rossii, 2011. – 67 s.

10. Diagnostika i kompleksnaya reabilitatsiya perinatal'noi patologii novorozhdennykh detei / G. V. Yatsyk, red. – M.: Pediatr\"\", 2012. – 156 s.

11. World Health Organization. 2002. 55th World Health Assembly. Infant and Young Child Nutrition. (WHA 55. 25). https://www.scirp.org/%28S%28i43dyn45teexjx455qlt3d2q%29%29/reference/referencespapers.aspx?referenceid=2471669 Accessed March 11, 2018.

12. Fewtrell M., Bronsky J., Campoy C. Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017; 64 (1) : 11-9-132. DOI: 10.1097/MPG.0000000000001454

13. Natsional'naya programma optimizatsii vskarmlivaniya detei pervogo goda zhizni v Rossiiskoi Federatsii. – Moskva, 2011. – 67. [National program to optimize the feeding of children of the first year of life in the Russian Federation. Moscow 2011; 67. (in Russ)]

14. Namazova-Baranova L. S. Vvedenie prikorma i pishchevaya klinicheskie rekomendatsii / L. S. Namazova-Baranova [i dr.] // Vopr sovrem pediatr. – 2017. – 16 (3): 196—201.[Namazova-Baranova L. S., Vishneva E. A., Selimzianova L. R., Makarova S. G., Alekseeva A. A. Introduction of Complementary Foods and Food Allergies: New Studies and Modern Clinical Guidelines. Vopr. sovrem. pediatr. 2017; 16 (3): 196-201. (in Russ)]

15. Skvortsova B. A. Sakhar i sol' v pitanii rebenka rannego vozrasta: vliyanie na sostoyanie zdorov'ya / V. A. Skvortsova [i dr.] // Vopr. sovrem. pediatr. – 2016. – 15 (6): 596—603. [Skvortsova V. A., Borovik T. E., Semenova N. N., Bushueva T. V., Roslavtseva E. A., Stepanova T. N. et al. Sugar and Salt in a Young Child's Diet: Effect on Health. Vopr sovrem pediatr 2016; 15 (6) : 596-603. (in Russ)]

16. Kamalova A. A. Obnovlennye evropeiskie rekomendatsii po vvedeniyu prikorma u detei — tema dlya razmyshlenii / A. A. Kamalova // Ros. vestn. perinatol. i pediatr. – 2017. – 62 (6): 92—98. – DOI: 10.21508/1027-4065-2017-62-6-92-98 [Kamalova A. A. Updated European recommendations on the introduction of complementary food in children. RosVestnPerinatol i Pediatr (Russian Bulletin of Perinatology and Pediatrics) 2017; 62 (6) : 92-98. (in Russ)]

17. Vorontsov I. M. Propedevtika detskikh boleznei / I. M. Vorontsov, A. V. Mazurin. – 3-e izd. – SPb.: OOO ≪Izdatel'stvo Foliant≫, 2009. – 1008 s.

18. Surzhik A. V. Rezul'taty epidemiologicheskogo issledovaniya kharaktera i osobennostei pitaniya detei v vozraste 12–36 mesyatsev v Rossiiskoi Federatsii. Chast' I / A. V. Surzhik [i dr.] // Voprosy sovremennoi pediatrii. – 2013. – 12 (1) : 33–39.

19. Hotamisligi G. Inflammation and metabolic disorders. Nature Insight. 2006; 444 (7121): 860–867.

20. Leunissen R, Kerkhof G, Hokken-Koelega A. Timing and tempo of first-year rapid growth in relation to cardiovascular and metabolic risk profile in early adulthood. JAMA. 2009; 301 (21): 2234–2242.

21. Verduci E., Banderali G., Barberi S., Radaelli J., et al. Epigenetic effects of human breast milk. Nutrients. 2014; 6: 1711–1724.